BetonLiget

Világbajnok fagyit ettünk San Gimignanoban

Létezik egy álomszép kisváros Olaszország szívében, amelynek fagylaltmestere kétszer is megnyerte a Fagylaltozók Világbajnokságát.

A toszkán San Gimignano főterén található a Gelateria Dondoli nevű fagylaltozó, ahol Sergio mester a világ legfinomabb fagylaltjait főzi. A pici helyiségben nagy a forgalom, többen is megpróbálják a sort megkerülni. Mi kivárjuk, addig legalább van időnk kiszótározni/megfejteni az olasz elnevezéseket.

Kérünk egy gombóc pisztáciát és fahéjat, egy a másik tölcsérbe csokoládét, kókuszt és citromot. Nem olyan apró gombóckákat kapunk, amiket alig találunk a tölcsér alján, itt úgy megrakják a kanállal a fagylaltot, hogy a napsütésben nem győzzük minden oldalról lenyalni, nehogy lecsöppenjen. A fahéj érzéki, a pisztáciában a magok ropognak a fogunk alatt. A csokoládé selymes, a kókusz a trópusokat idézi, a citrom hűsítő. Sok helyen ettünk finomabbnál finomabb fagylaltot, de ez az élmény leírhatatlan. Ezért a fagylaltért érdemes egészen Toszkánáig utazni.

fagylaltozo4 rozmaringos_malna

A fagylaltozóban a kínálat rendkívül széles, több mint hetven féle ízből választhatunk. A fagylaltok valódi gyümölcsöket, magvakat, magas kakaótartalmú csokoládét, madagaszkári vaníliát, mascarponét, tejszínt, friss tejet tartalmaznak. Sergio Dondoli fagylaltkészítő mester kínálatában olyan különlegességek is megtalálhatók, mint a levendulás áfonya, a rozmaringos málna, a gorgonzolás dió vagy a csípős csokis meggy.

Indulás előtt sorba állunk még egyszer. És most az sem érdekel, ha lefolyik a fagyi, érezni akarjuk a vanília, az eper és az ananász, körte ízét minél tovább.

Érdekesség:
A Gelateria Dondolit 2006-ban és 2008-ban választották a Gelato World Championship első helyezettjének, idén Riminiben a Fagylaltozók Világkupáját nyerte el.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Szilvi says:

    Nagyon irigylünk ezért. 🙂 És köszönjük a kommentet. 🙂

  2. Gergely says:

    Csak pár kilométerre lakom San Gimignano-tól, és néha el szoktam ugrani ebbe a fagyizóba. Még ma is világosan emlékszem az első fagyira, amit ott ettem… csokoládé narancsdarabkákkal. Életemben nem ettem olyan finom fagyit vagy más édességet. Aki arra jár, mindenképpen kóstoljon meg egy két ízt. Garantálom,hogy név = 100% íz.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!