A minap ebédszünetben vásároltam egy előrecsomagolt bagettet, aminek kibontásakor megakadt a szemem az összetevőlistán, melynek egy egész hosszú sora állt csupa E- betűs összetevőből, amin nagyon meglepődtem, mert ennyit ritkán szoktam látni egyszerre. És bár nem vagyok az a típus, aki nagyítóval áll a szupermarketek polcai előtt és sikítva vágja vissza a portékákat a polcra, viszont az sem aki mérgeket akar lenyomni a torkán. A bagettnek csak a felét ettem meg, ezzel nyugtatva magam, úgy döntve, elbarangolok a bűvös E számok világába, annak reményében, hogy találok közöttük pár kevésbé ártalmasat is.
Az élelmiszergyárak által támogatott kémiai laborokban több mint húszezer adalékanyagot fejlesztettek ki, melyek közül kb. 300 van használatban. A fáma úgy szól, hogy ezek az anyagok nem veszélyesek, amíg a gyártó jogszerűen, a fogyasztó pedig ésszerűen jár el. Az adalékanyagok teszteléséhez állatokat használnak, átlagosan 6-7 darabot. Ha az eredmény nem mutat károsodást az állatokon, az adalékanyag szabadon felhasználhatóvá válik az élelmiszeriparban. Arról azonban már senki nem beszél, hogy az állatok csak egy napi adagot kapnak, míg mi emberek egész életünk során fogyasztjuk ezeket nagy mennyiségben, ráadásul más adalékanyagokkal keverve, ezzel folyamatosan sokkolva a szervezetünket.
Illúziót keltő gonosztevők
Az adalékanyagok, tartósítószerek, színezékek, ízfokozók magát az E betűt és mellé a számokat, a könnyebb azonosítás végett kapták. Szépen bekategorizáltak, a céljuk pedig egyszerű: meghosszabbítani a tartósságot, tökéletesíteni az illatot, stabilizálni a konzisztenciát, a lista végtelen.
Tökéletes illúziót keltenek: egy kis kémia segítségével a száraz, olcsó tészta rögtön friss tojással telivé válik, a kutyatáp ízletes, húsos csemegévé, a zsíros, megöregedett hús minőségivé, az ízesített ásványvíz elhiheti, hogy narancslével dúsított, az eperjoghurtnak pedig olyan illata lesz, mintha most kevertük volna bele a frissen szedett szamócát, egy kis sűrűsítő anyag segítségével pedig a folyós, tejes léből mennyei habos joghurt válik. A fonnyadt zöld alma pár injekciótól, pár nap utazás után pedig olyan gyönyörű, lédús piros almává válik, amilyet még a gonosz mostoha sem tudott alkotni. Mi pedig naiv Hófehérkeként, az egészség jegyében jóízűen harapunk bele. Aggódni valója csak annak ne legyen, akinek van egy hercege is.
Annak ellenére, hogy állítólag nem ártalmasak, a szervezetünk nem tudja feldolgozni a tartósítószereket, konzumálásuk után a vérbe jutnak, kiválasztás során terhelik a májat. Némelyik erősen allergén, karcinogének, rengetegszer okoznak emésztési rendellenességet, hangulatingadozást, hiperaktivitást a gyerekeknél, fogkövet, bőrproblémákat, magas vérnyomást, koncentrációzavart, asztmás tüneteket, belső feszültséget, végtelenségig sorolhatnám. A másik lista viszont annál rövidebb.
A jófejEk listája
Vagyis az ártalmatlan adalékanyagok. Sovány vigasz, de legalább akad belőlük is. A legtöbb természetes forrásból származik, és pozitív hatásokkal rendelkezik, én pedig ezekre voltam kíváncsi.
E100- kurkuma, antioxidáns, rák és gyulladásellenes hatása van
E160- béta-karotin, véd az UV sugárzástól, javítja a látást, védi a sejteket
E162- betanin, azaz céklakivonat
E270- tejsav, antiszeptikus hatású
E300- aszkorbinsav, ami a C vitamin kémiai neve. Segíti a kollagén termelődését és a vas felszívódását, erősíti az immunrendszert.
E392- rozmaring kivonat, ami antioxidáns hatású
E440- pektin, almából származó kivonat, méregtelenítő hatása van, kivonja a szervezetből a nehézfémeket
A legjobb módja annak, hogy kikerüld a sok adalékanyagot az, ha nem eszel. Természetesen viccelek. Tökéletes megoldás nincs. Az odafigyelés és a válogatás a legjobb, amit tehetsz. Figyeld és tanulmányozd az összetevő listát, próbálj meg biztos helyről friss élelmiszereket beszerezni, bioboltokat felkeresni, amit pedig tudsz, készíts el házilag.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: