Grillezz lazacot spárgával
Idén a spárgaszezon is jóval előbb kezdődik, mint a korábbi években. Próbáltad már grillezve? Ha nem, akkor receptemmel biztos lehetsz a sikerben. Lazaccal sütve mámorítóan finom ebédet készíthetsz, és még a kalóriákat sem kell számolgatnod.
Ha eddig csak levest főztél spárgából, akkor kóstold meg köretként párolva vagy grillezve. Elkészítése gyors, egyszerű és elronthatatlan. A zöld spárga amellett, hogy rendkívül zamatos, energiatartalma száz grammonként mindössze 17 kalória, értékes aminosavakat, ásványi anyagokat, klorofillt tartalmaz, C- és B-vitaminokban, rostokban gazdag növény. Egészséged érdekében fogyassz belőle minél többet.
A lazac talán a legfontosabb omega-3 telítetlen zsírforrásunk, hazánkban mégis viszonylag kevesen fogyasztják. Az omega-3 jótékonyan hat a szívre, az érrendszerre, de közismert immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásáról is. Ízletes, könnyen, gyorsan, egyszerűen elkészítő halfajta, grillezve különösen finom.
Grillezett lazac és spárga
Hozzávalók 2 személyre:
2 szelet lazac
1 csomag zöld spárga
olívaolaj
3-4 gerezd fokhagyma
petrezselyemzöld
só, bors ízlés szerint
mustár, citromszeletek
A spárgát hideg vízzel alaposan öblítsd le, a kemény szárvégeket vágd le, majd zöldségpucolóval vagy késsel vékonyan hámozd meg. A növényeket rakd alutálcára, fújd be kevés olívaolajjal és/vagy balzsamecettel. Fűszerezheted ízlés szerint, de önmagában is nagyon finom. A spárga nagyjából 12-18 perc alatt megpárolódik, megpirul, sütés közben legalább egyszer forgasd át.
A lazacszeleteket is mosd meg alaposan, a bőrről kapard le a pikkelyeket. Csak egészen kevés olívaolajjal fújd be, vagy kenegesd át a szeletek mindkét oldalát, majd vékonyan kend meg a mustárral is. Préseld le a fokhagymagerezdeket, vágd apróra a petrezselyemzöldet, és szórd meg ezekkel a halat. Sózd, borsozd ízlés szerint.
A halsütő-rács mindkét oldalára helyezz néhány vékonyra vágott citromszeletet, és arra rakd a lazacot. A citrom friss ízt ad a halnak, amely ráadásul nem sül hozzá a rácshoz. Használhatsz öntöttvas tepsit is, ebben az esetben nincs szükség a citromra, elegendő az edényt olívaolajjal kikenni. A lazac mindkét oldalát süsd kb. 10-10 percig, vagy addig, amíg megpirul.
BetonLiget-tipp: a spárgából készíthetsz vegyes köretet is.
Vágj apróra sárgarépát, lila hagymát, kápia paprikát, koktél paradicsomot, spárgát. A zöldségkeveréket tedd olívaolajjal kikent öntöttvas serpenyőbe (vagy bármilyen tűzálló tálat), adj hozzá ízlés szerint balzsamecetet, esetleg sózd, borsozd. Fedő alatt 10-15 percig párold a grillen, majd a fedőt levéve süsd még néhány percig. Hidegen fogyasztva is kiváló köret.