BetonLiget

Olcsó, egyszerű és magyar édesség, mi az? Süssünk mákos gubát!

Hónap végén is beállíthatnak vendégek, akiknek süteménnyel, desszerttel kell szolgálni. Mit tegyünk, ha csak száraz kifli, tej, vaj van otthon? Készítsünk mákos gubát!

guba0

A mákos guba nem csak hagyományos magyar desszert, de spórolós és környezetbarát édesség is egyben. Alapanyagként száraz kiflit használunk, amit már valószínűleg nem ennénk meg, de ha ebből sütünk, nem pazaroljuk az ételt, akárcsak a régi szép időkben. Ezen kívül még tejre, tojásra, cukorra, vajra és egy óra szabadidőre lehet szükségünk. Körülbelül 1500 forintból kijön a teljes desszert nyolc főre. Nem kellenek bonyolult hozzávalók sem az elkészítéséhez, legfeljebb mákért kell leugrani a boltba. Tehát egyszerű, olcsó és magyar desszertet készíthetek gyorsan.

Hozzávalók (8 személyre):

  • 9 darab kifli (ha frissen vesszük a kiflit, legalább egy napig hagyjuk száradni)
  • 1 liter tej
  • 4 darab tojás
  • 50 gramm cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • körülbelül 200 gramm darált mák
  • kevés vaj, a tál kikenéséhez

Amivel még feldobhatjuk:

  • 9-10 evőkanál méz
  • 150 gramm meggybefőtt
  • 50 gramm mazsola (esetleg rumban megáztatva)

 

Elkészítés:

1. Először szétválasztom a tojások sárgáját és fehérjét. A sárgájához hozzákeverem a cukrot és a vaníliás cukrot. A fehérjét félre teszem egyelőre.

guba1

2. Felteszem főni a tejet egy fazékba, hozzáadom a cukros tojássárgáját is. Majd a keveréket felforralom. Ha már felforrt, hagyom hűlni a keveréket.

guba2

3. Közben felkarikázom a kiflit.

guba3

4. Kivajazok egy tepsit vagy tálat. A tejes keverékbe mártogatom a kiflikarikákat, és a tálba helyezem őket egymás mellé. Rövid ideig mártom be a karikákat, hogy ne essenek szét mielőtt a tálba kerülnének.

guba4

5. Ha egy réteget kiraktam, jöhet a cukrozatlan mák, majd a tetejére 2-3 evőkanál mézet folyatok. Ha nem szeretjük a mézet, akkor helyette keverjünk a mákhoz cukrot.

guba6

6. Jöhet a következő réteg. A kiflik után helyezhetünk rá meggybefőttet és mazsolát is. Majd újra a mák és a méz jön.

guba7

7. Előmelegítem a sütőt 180 fokra.

8. Jöhet az utolsó réteg kifli-mák-méz. Majd letakarom alufóliával, és beteszem a sütőbe 20-25 percre.

9. Az idő letelte után leveszem az alufóliát, és a tetejére kenem a felvert tojásfehérjét.

guba8

10. Visszateszem a sütőbe, amíg meg nem barnul a tojásfehérje, és készen is vagyok.

guba10

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!