A mákos guba nem csak hagyományos magyar desszert, de spórolós és környezetbarát édesség is egyben. Alapanyagként száraz kiflit használunk, amit már valószínűleg nem ennénk meg, de ha ebből sütünk, nem pazaroljuk az ételt, akárcsak a régi szép időkben. Ezen kívül még tejre, tojásra, cukorra, vajra és egy óra szabadidőre lehet szükségünk. Körülbelül 1500 forintból kijön a teljes desszert nyolc főre. Nem kellenek bonyolult hozzávalók sem az elkészítéséhez, legfeljebb mákért kell leugrani a boltba. Tehát egyszerű, olcsó és magyar desszertet készíthetek gyorsan.
Amivel még feldobhatjuk:
1. Először szétválasztom a tojások sárgáját és fehérjét. A sárgájához hozzákeverem a cukrot és a vaníliás cukrot. A fehérjét félre teszem egyelőre.
2. Felteszem főni a tejet egy fazékba, hozzáadom a cukros tojássárgáját is. Majd a keveréket felforralom. Ha már felforrt, hagyom hűlni a keveréket.
3. Közben felkarikázom a kiflit.
4. Kivajazok egy tepsit vagy tálat. A tejes keverékbe mártogatom a kiflikarikákat, és a tálba helyezem őket egymás mellé. Rövid ideig mártom be a karikákat, hogy ne essenek szét mielőtt a tálba kerülnének.
5. Ha egy réteget kiraktam, jöhet a cukrozatlan mák, majd a tetejére 2-3 evőkanál mézet folyatok. Ha nem szeretjük a mézet, akkor helyette keverjünk a mákhoz cukrot.
6. Jöhet a következő réteg. A kiflik után helyezhetünk rá meggybefőttet és mazsolát is. Majd újra a mák és a méz jön.
7. Előmelegítem a sütőt 180 fokra.
8. Jöhet az utolsó réteg kifli-mák-méz. Majd letakarom alufóliával, és beteszem a sütőbe 20-25 percre.
9. Az idő letelte után leveszem az alufóliát, és a tetejére kenem a felvert tojásfehérjét.
10. Visszateszem a sütőbe, amíg meg nem barnul a tojásfehérje, és készen is vagyok.