BetonLiget

12 zöldséges tipp

Végre itt a zöldségek szezonja! A kertekben szépen érik minden, a piacok megtelnek. A legjobb időszak ahhoz, hogy beépítsd őket az étrendedbe. Ehhez adunk pár tippet.

large (3)

1.  3+2

Azaz 3 adag zöldség és 2 adag gyümölcs napi fogyasztása ajánlott.  1 adagnak 1 maréknyi borsó, vagy 1 darab közepes alma felel meg. Diétázóknak ajánlott délelőtt fogyasztani a 2 adag gyümölcsöt, este mindenképp inkább a zöldséget válaszd.

2.  Rossz alvóknak

Ha rosszul alszol, vacsorára fogyassz paradicsomot, kukoricát. Melatonin tartalmuk biztosítja a jó alvást, ráadásul a melatonin védelmet nyújt a rákkal szemben is.

3.  Ne dobd ki a zöldség héját!

Ha otthon termesztett, vagy bio zöldséget veszel, alaposan mosd, de ne hámozd meg! A zöldségek héja értékes rostot tartalmaz. Ha mégis a hámozás mellett döntesz, a paradicsom héját mindenképp őrizd meg. Rakd egy műanyag dobozkába, majd fagyaszd le. Később felhasználhatod levesekhez, szép, pirosas színt ad nekik.

4.  Liszt helyett lencse

A napi ideális rost adagodat beviheted lencse fogyasztásával is. Használd bátran salátákhoz, levesekbe, valamint sűrűsíthetsz is vele liszt helyett.

5.  Egészséges sültkrumpli

Ha a gyerekek sültkrumplira vágynak, készíts nekik otthon egészségesebb verziót. A burgonyát csíkozd fel, süsd ki olívaolajban és sózd tengeri vagy himalája sóval.

6. Ízletes spenót

A sültkrumplival ellentétben a spenótért nem igazán rajonganak a gyerkőcök. Pedig tele van A- és C-vitaminnal, kalciummal, folsavval, tehát nem ajánlott kihagyni az étrendből. Igazán ízletessé válik, ha kevés vajon megpirítasz pár darab teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérkockát, majd ehhez hozzáadod a spenótleveleket, pirítod, sózod. Kiváló salátába is, vagy köretnek.

7. Mártogass!

Fondüt készíthetsz zöldségekből is. Vágj vékony csíkokra uborkát, répát, paprikát és mártogasd sajtszószba.

Veggie

8. Paradicsomot a férfiaknak

A paradicsom fogyasztása férfiaknak különösen ajánlott. Vitamintartalma mellett csökkenti a prosztatarák kialakulásának esélyét is. Fogyaszd nyersen, és a tésztákhoz, húsokhoz válassz paradicsomszószt a tejszínes mártások helyett.

9. Mindig friss saláta

A fejes saláta tovább megőrzi a frissességét, ha fejjel lefelé belehelyezed egy tálba majd egy nedves konyharuhával letakarod.  Ha mégis fonnyadt a salátád egyszerűen életre keltheted, ha 15 percig citromos vizbe áztatod.

10. Betonlakóknak

Ha nincs hol tárolnod a zöldségeket, szárítsd meg őket. A répát, zellert szeleteld fel, majd szárítsd meg radiátoron vagy az alatt. Tárold dobozokban. A zöldségek majd főzés közben visszanyerik eredeti alakjukat és így még a vitamintartalmukat is megőrzik.

11.  Csodás citrom

Ha karfiolt, burgonyát, spárgát, gombát főzöl, tegyél a főzővízbe pár csepp citromlét. A citromlé megakadályozza a zöldségek elszíneződését.  A zeller pedig akkor nem fog megbarnulni, ha a főzés előtt pár percre ecetes vízbe helyezed.

12.  Szupergyors nasi

Ehhez a répás nasihoz csak pár percre és néhány összetevőre lesz csak szükséged. Főzd meg a sárgarépákat, amíg főnek, keverj össze 50 gramm vajat 1 kiskanál őrölt köménnyel, fél kiskanál őrölt, édes paprikával és egy csipet sóval. A megfőtt répát karikázd fel majd forgasd össze a vajjal. Teljes kiőrlésű bagettel vagy önmagában fogyasztva is nagyon finom.

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!