Végre itt a zöldségek szezonja! A kertekben szépen érik minden, a piacok megtelnek. A legjobb időszak ahhoz, hogy beépítsd őket az étrendedbe. Ehhez adunk pár tippet.
1. 3+2
Azaz 3 adag zöldség és 2 adag gyümölcs napi fogyasztása ajánlott. 1 adagnak 1 maréknyi borsó, vagy 1 darab közepes alma felel meg. Diétázóknak ajánlott délelőtt fogyasztani a 2 adag gyümölcsöt, este mindenképp inkább a zöldséget válaszd.
2. Rossz alvóknak
Ha rosszul alszol, vacsorára fogyassz paradicsomot, kukoricát. Melatonin tartalmuk biztosítja a jó alvást, ráadásul a melatonin védelmet nyújt a rákkal szemben is.
3. Ne dobd ki a zöldség héját!
Ha otthon termesztett, vagy bio zöldséget veszel, alaposan mosd, de ne hámozd meg! A zöldségek héja értékes rostot tartalmaz. Ha mégis a hámozás mellett döntesz, a paradicsom héját mindenképp őrizd meg. Rakd egy műanyag dobozkába, majd fagyaszd le. Később felhasználhatod levesekhez, szép, pirosas színt ad nekik.
4. Liszt helyett lencse
A napi ideális rost adagodat beviheted lencse fogyasztásával is. Használd bátran salátákhoz, levesekbe, valamint sűrűsíthetsz is vele liszt helyett.
5. Egészséges sültkrumpli
Ha a gyerekek sültkrumplira vágynak, készíts nekik otthon egészségesebb verziót. A burgonyát csíkozd fel, süsd ki olívaolajban és sózd tengeri vagy himalája sóval.
6. Ízletes spenót
A sültkrumplival ellentétben a spenótért nem igazán rajonganak a gyerkőcök. Pedig tele van A- és C-vitaminnal, kalciummal, folsavval, tehát nem ajánlott kihagyni az étrendből. Igazán ízletessé válik, ha kevés vajon megpirítasz pár darab teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérkockát, majd ehhez hozzáadod a spenótleveleket, pirítod, sózod. Kiváló salátába is, vagy köretnek.
7. Mártogass!
Fondüt készíthetsz zöldségekből is. Vágj vékony csíkokra uborkát, répát, paprikát és mártogasd sajtszószba.
8. Paradicsomot a férfiaknak
A paradicsom fogyasztása férfiaknak különösen ajánlott. Vitamintartalma mellett csökkenti a prosztatarák kialakulásának esélyét is. Fogyaszd nyersen, és a tésztákhoz, húsokhoz válassz paradicsomszószt a tejszínes mártások helyett.
9. Mindig friss saláta
A fejes saláta tovább megőrzi a frissességét, ha fejjel lefelé belehelyezed egy tálba majd egy nedves konyharuhával letakarod. Ha mégis fonnyadt a salátád egyszerűen életre keltheted, ha 15 percig citromos vizbe áztatod.
10. Betonlakóknak
Ha nincs hol tárolnod a zöldségeket, szárítsd meg őket. A répát, zellert szeleteld fel, majd szárítsd meg radiátoron vagy az alatt. Tárold dobozokban. A zöldségek majd főzés közben visszanyerik eredeti alakjukat és így még a vitamintartalmukat is megőrzik.
11. Csodás citrom
Ha karfiolt, burgonyát, spárgát, gombát főzöl, tegyél a főzővízbe pár csepp citromlét. A citromlé megakadályozza a zöldségek elszíneződését. A zeller pedig akkor nem fog megbarnulni, ha a főzés előtt pár percre ecetes vízbe helyezed.
12. Szupergyors nasi
Ehhez a répás nasihoz csak pár percre és néhány összetevőre lesz csak szükséged. Főzd meg a sárgarépákat, amíg főnek, keverj össze 50 gramm vajat 1 kiskanál őrölt köménnyel, fél kiskanál őrölt, édes paprikával és egy csipet sóval. A megfőtt répát karikázd fel majd forgasd össze a vajjal. Teljes kiőrlésű bagettel vagy önmagában fogyasztva is nagyon finom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: