BetonLiget

Így legyenek frissek a gyümölcseid

A napi zöldség és gyümölcs adagunkat számos helyről beszerezhetjük, lehet üzletekből, biopiacról, saját kertből. A nagyobb gondot ezek frissen tartása okozza. Mivel a gyümölcsök és a zöldségek szedés után is élő sejtekből állnak, tovább folytatódnak bennük a különböző biológiai, kémiai folyamatok, melyek során bekövetkezhet a túlérés végül a rothadás. Helyes tárolási és csomagolási módszerek figyelembevételével ezek a folyamatok lelassíthatók, és hűtéssel vagy egyes termékek esetében anélkül, hosszabb időre megőrizhetjük zöldségeink és gyümölcseink gusztusos külsejét, zamatát.

Néhány egyszerű, de könnyen megvalósítható eljárás:

eper

Forró fürdőt a bogyós gyümölcsöknek! Akár thermoterápiának is nevezhető eljárás során önts egy bögre 50-70C°-os vizet az eperre, málnára vagy áfonyára és tartsd ebben 30 percig. A forró víz elpusztítja a különböző gombaféléket, megakadályozva az idő előtti fonnyadást. Miután kivetted a vízből, helyezd el a gyümölcsöket egy konyharuhára, hogy lélegezzenek, és csak ezután tárold.

Nem szükséges a paradicsomot feltétlenül a hűtőben tartani ahhoz, hogy friss maradjon több napig.  Egy tanulmány is alátámasztja, hogy a 20C°-on tartott paradicsomok mennyiségi vesztesége, nem sokkal marad el a 6C°-on tárolt növényekétől.  A hűtőben tartott paradicsom, a hidegtől elveszíti az aromáját és megváltozik a szerkezete. Helyezd inkább egy műanyag tálba és takard le egy papírtörülközővel! Ügyelni kell arra, hogy a szárai felfelé legyenek, mert ezen a helyen a legsérülékenyebb a növény. Köztudott, hogy a mechanikai sérülések, mint a horzsolás, nyomás, ütés meggyorsítják a romlási folyamatokat. Vigyázz arra, hogy ne érje közvetlen napfény sem! paradicsom

A leveles zöldeket, mint például a salátafélék, érdemes mosatlanul és levelenként papírtörülközőbe csavarni. Mivel a papírtörülköző felszívja a felesleges nedvességet, ezzel megakadályozod, hogy a túlzott nedvesség miatti rothadás meginduljon. Mielőtt tárolod, mindenképpen szabadítsd meg a már fonnyadt levelektől.

Előfordul, hogy a gyógynövények, zöldségek, saláták a hosszú tárolás miatt, fonnyadásnak indulnak a kamraszekrényben vagy a hűtőben.  Semmi gond! Visszanyerik frissességüket egy tál jéggel. A tálba helyezett jégkockák mellé tedd bele a növényeket, rázogasd meg egy kicsit, hogy mindenütt érje a jégfürdő. Egy-két perc múlva meglátod, újraélednek és olyanok lesznek, mint a frissek.

ice-cube

Téves az a vélekedés, hogy ha a banánt hűtőben tartjuk, akkor gyorsabban tönkre megy. Tény, hogy a banán bebarnul a hűtőben, ám az elsötétedett héja alatt a gyümölcs egészséges és sértetlen. A hideg hatására a banánban lévő enzim a polifenol-oxidáz idézi elő a barnulást, de a gyümölcs túlérését viszont megakadályozza az alacsony hőmérséklet.

banán

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!