Kisgyermekkorom emlékei között szerepel nagymamám utánozhatatlanul finom rakott karfiolja. Az ő receptjét sajnos sosem tudtam meg, de ételeinek titka egészen biztosan az edényeiben és a sütés módjában (is) rejlett. Nem használt gáz- vagy kerámiatűzhelyt, sparhelten főzött, amit fával fűtött fel. Az edényei sem méregdrága acélöntvények voltak, hanem egyszerű öntöttvas lábasokban készültek a finomabbnál finomabb ételei.
Újra divat lett a valódi tűzön főzés, és a kemencés ételeknek is kultusza van. Vágyunk a régi, hagyományos ízekre. Újra kaphatók öntöttvas-edények, amelyekkel gázon vagy kerámiatűzhelyen is sokkal gyorsabb a főzés, mint bármilyen egyéb edényben elkészítve. Nem beszélve arról, hogy az éltelek íze közelít ahhoz, amit gyerekkoromban éreztem. Ha ezekkel az edényekkel kemencében sütünk, az eredmény egészen különleges és finom lesz.
A rakott karfiol elkészítése nem bonyolult, kemencében sütve pedig alig több mint egy óra alatt elkészíthető. Az íze? Mennyei!
Kemencés rakott karfiol
Hozzávalók 4-6 személyre:
2 db közepes karfiol
50 dkg darált hús (ízlés szerint lehet sertés, sertés vagy marha keveréke, pulyka, csirke)
1 fej vörös hagyma
15 dkg barna rizs
2,5 dl tejföl
30 dkg trappista sajt
olíva olaj
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors, majoranna, petrezselyem zöld
Kevés olívaolajon pirítsd meg az apróra vágott vörös hagymát, majd dobd rá a darált húst, és pirítsd fehéredésig. Sózd, borsozd ízlés szerint, add hozzá az összenyomott fokhagymát, ízesítsd majorannával, összevágott friss petrezselyemmel, majd keverd hozzá a kb. 10 percig előfőzött barna rizst.
Alaposan mosd meg a karfiolt, szedd rózsáira, a nagyobbakat vágd apróbb darabokra. A karfiol zöld leveleiből néhány zsengébbet tégy az olívaolajjal megkent tűzálló edény aljára, majd az egyik fej karfiolt oszd el az edényben. Ne felejtsd el megsózni. A karfiolra öntsd rá a rizses darált húst, locsolj rá kevés tejfölt, végül fedd be a másik karfiollal.
A sajtot reszeld le, és a keverd össze a tejföllel, a masszát pedig óvatosan egyengesd el a karfiol tetején.
Tedd rá az edény fedőjét, és süsd kb. 200 fokos kemencében 50 percig. Ezt követően vedd le a fedőt és süsd még 10-15 percet, amíg a sajtos tejföl megpirul a tetején.
Jó étvágyat hozzá!
BetonLiget-tipp: a rakott karfiolt természetesen sütőben is elkészítheted, de ha nem vaslábasban sütsz, akkor a sütés ideje fedő alatt cca. másfél óra is lehet.
Szia!
Az edényed fogantyúja bírja a hőt?
Láttam a neten egy hasonlót (elvileg bakelit, ami nem olvad…), megvenném de nem merem.
Gazsütőben használnám és ezt a finomságot biztosan letesztelném benne!
Köszi ha válaszolsz 🙂