BetonLiget

Kemencés rakott karfiol

Kisgyermekkorom emlékei között szerepel nagymamám utánozhatatlanul finom rakott karfiolja. Az ő receptjét sajnos sosem tudtam meg, de ételeinek titka egészen biztosan az edényeiben és a sütés módjában (is) rejlett. Nem használt gáz- vagy kerámiatűzhelyt, sparhelten főzött, amit fával fűtött fel. Az edényei sem méregdrága acélöntvények voltak, hanem egyszerű öntöttvas lábasokban készültek a finomabbnál finomabb ételei.

rakott_karfiol3

Újra divat lett a valódi tűzön főzés, és a kemencés ételeknek is kultusza van. Vágyunk a régi, hagyományos ízekre. Újra kaphatók öntöttvas-edények, amelyekkel gázon vagy kerámiatűzhelyen is sokkal gyorsabb a főzés, mint bármilyen egyéb edényben elkészítve. Nem beszélve arról, hogy az éltelek íze közelít ahhoz, amit gyerekkoromban éreztem. Ha ezekkel az edényekkel kemencében sütünk, az eredmény egészen különleges és finom lesz.

rakott_karfiol4

A rakott karfiol elkészítése nem bonyolult, kemencében sütve pedig alig több mint egy óra alatt elkészíthető. Az íze? Mennyei!

Kemencés rakott karfiol

Hozzávalók 4-6 személyre:

2 db közepes karfiol
50 dkg darált hús (ízlés szerint lehet sertés, sertés vagy marha keveréke, pulyka, csirke)
1 fej vörös hagyma
15 dkg barna rizs
2,5 dl tejföl
30 dkg trappista sajt
olíva olaj
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors, majoranna, petrezselyem zöld

Kevés olívaolajon pirítsd meg az apróra vágott vörös hagymát, majd dobd rá a darált húst, és pirítsd fehéredésig. Sózd, borsozd ízlés szerint, add hozzá az összenyomott fokhagymát, ízesítsd majorannával, összevágott friss petrezselyemmel, majd keverd hozzá a kb. 10 percig előfőzött barna rizst.

rakott_karfiol2

Alaposan mosd meg a karfiolt, szedd rózsáira, a nagyobbakat vágd apróbb darabokra. A karfiol zöld leveleiből néhány zsengébbet tégy az olívaolajjal megkent tűzálló edény aljára, majd az egyik fej karfiolt oszd el az edényben. Ne felejtsd el megsózni. A karfiolra öntsd rá a rizses darált húst, locsolj rá kevés tejfölt, végül fedd be a másik karfiollal.

A sajtot reszeld le, és a keverd össze a tejföllel, a masszát pedig óvatosan egyengesd el a karfiol tetején.

Tedd rá az edény fedőjét, és süsd kb. 200 fokos kemencében 50 percig. Ezt követően vedd le a fedőt és süsd még 10-15 percet, amíg a sajtos tejföl megpirul a tetején.

Jó étvágyat hozzá!

BetonLiget-tipp: a rakott karfiolt természetesen sütőben is elkészítheted, de ha nem vaslábasban sütsz, akkor a sütés ideje fedő alatt cca. másfél óra is lehet.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Szabó Gerda says:

    Szia!

    Az edényed fogantyúja bírja a hőt?
    Láttam a neten egy hasonlót (elvileg bakelit, ami nem olvad…), megvenném de nem merem.
    Gazsütőben használnám és ezt a finomságot biztosan letesztelném benne!
    Köszi ha válaszolsz 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!