Kemencés rakott karfiol

Kisgyermekkorom emlékei között szerepel nagymamám utánozhatatlanul finom rakott karfiolja. Az ő receptjét sajnos sosem tudtam meg, de ételeinek titka egészen biztosan az edényeiben és a sütés módjában (is) rejlett. Nem használt gáz- vagy kerámiatűzhelyt, sparhelten főzött, amit fával fűtött fel. Az edényei sem méregdrága acélöntvények voltak, hanem egyszerű öntöttvas lábasokban készültek a finomabbnál finomabb ételei.

Újra divat lett a valódi tűzön főzés, és a kemencés ételeknek is kultusza van. Vágyunk a régi, hagyományos ízekre. Újra kaphatók öntöttvas-edények, amelyekkel gázon vagy kerámiatűzhelyen is sokkal gyorsabb a főzés, mint bármilyen egyéb edényben elkészítve. Nem beszélve arról, hogy az éltelek íze közelít ahhoz, amit gyerekkoromban éreztem. Ha ezekkel az edényekkel kemencében sütünk, az eredmény egészen különleges és finom lesz.

A rakott karfiol elkészítése nem bonyolult, kemencében sütve pedig alig több mint egy óra alatt elkészíthető. Az íze? Mennyei!

Kemencés rakott karfiol

Hozzávalók 4-6 személyre:

2 db közepes karfiol

50 dkg darált hús (ízlés szerint lehet sertés, sertés vagy marha keveréke, pulyka, csirke)

1 fej vörös hagyma

15 dkg barna rizs

2,5 dl tejföl

30 dkg trappista sajt

olíva olaj

1-2 gerezd fokhagyma

só, bors, majoranna, petrezselyem zöld

Kevés olívaolajon pirítsd meg az apróra vágott vörös hagymát, majd dobd rá a darált húst, és pirítsd fehéredésig. Sózd, borsozd ízlés szerint, add hozzá az összenyomott fokhagymát, ízesítsd majorannával, összevágott friss petrezselyemmel, majd keverd hozzá a kb. 10 percig előfőzött barna rizst.

Alaposan mosd meg a karfiolt, szedd rózsáira, a nagyobbakat vágd apróbb darabokra. A karfiol zöld leveleiből néhány zsengébbet tégy az olívaolajjal megkent tűzálló edény aljára, majd az egyik fej karfiolt oszd el az edényben. Ne felejtsd el megsózni. A karfiolra öntsd rá a rizses darált húst, locsolj rá kevés tejfölt, végül fedd be a másik karfiollal.

A sajtot reszeld le, és a keverd össze a tejföllel, a masszát pedig óvatosan egyengesd el a karfiol tetején.

Tedd rá az edény fedőjét, és süsd kb. 200 fokos kemencében 50 percig. Ezt követően vedd le a fedőt és süsd még 10-15 percet, amíg a sajtos tejföl megpirul a tetején.

Jó étvágyat hozzá!

BetonLiget-tipp: a rakott karfiolt természetesen sütőben is elkészítheted, de ha nem vaslábasban sütsz, akkor a sütés ideje fedő alatt cca. másfél óra is lehet.

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »