A nyári tikkasztó melegben, a folyadék pótlására, a mesterséges vagy porított összetevőkből készülő szénsavas üdítők helyett a legbriliánsabb ötlet egy jó nagy pohár limonádé. Gyermekkorom egyszerű, de finom frissítője felett nem múlt el az idő. Ma reneszánszát éli és kiegészülve néhány alkotóelemmel, különböző ízekkel gazdagodva felkerült a vendéglátóhelyek itallapjára is. A savanykás nedűt egyszerű elkészíteni, hiszen nem kell hozzá más, mint víz, citrom, és ízlés szerint cukor. Hogy kifogástalan legyen a limonádéd, ezt az egyszerű receptet az alábbiak szerint tökéletesítheted:
Hozzávalók: 1 liter víz, 20 dkg cukor, 6-8 db citrom
1. Tegyél 20 dkg cukrot 2,5 dl vízbe és lassú tűzön kevergesd, amíg a cukor felolvad, miután ez megtörtént hagyd kihűlni.
2. A citromot mielőtt kettévágod és kifacsarod jól lenyomkodva egy párszor görgesd meg a vágódeszkán, ezzel azt éred el, hogy minél több levet adjon.
3. Öntsd a kancsódba a kihűlt szirupodat, keverd hozzá a kifacsart citromlevet és add hozzá a maradék vizet. Ha úgy gondolod, nem elég édes adj hozzá még cukrot, ha pedig nem elég savanyú még facsarj bele citromot.
4. Adj hozzá jeget, ha azonnal fogyasztod és díszítsd például menta levéllel, levendulával. Szeletelj bele citromot vagy tűzd a pohár szélére.
Limonádé variációk:
1. Elkészítheted ugyanezt citrom helyett limeból, így nem limonadé lesz a neve, hanem limeade
2. Nagyon mutatós rózsaszín lesz a limonádéd, ha adsz hozzá 1 evőkanál Grenadine szirupot
3. Egy-két kanál áfonyaszörptől még fanyarabb lesz.
4. Ha fűszeres limonádét szeretnél, adj a tűzről levett cukorszirupodhoz kakukkfüvet és bazsalikomot. Várd meg amíg kihűl a szirup, csak ezután távolítsd el a fűszereket.
😀 De jó! Én is most írtam limonádés bejegyzést! 🙂 Ami jó, az jó!