Hozzávalók: 1 liter víz, 20 dkg cukor, 6-8 db citrom
1. Tegyél 20 dkg cukrot 2,5 dl vízbe és lassú tűzön kevergesd, amíg a cukor felolvad, miután ez megtörtént hagyd kihűlni.
2. A citromot mielőtt kettévágod és kifacsarod jól lenyomkodva egy párszor görgesd meg a vágódeszkán, ezzel azt éred el, hogy minél több levet adjon.
3. Öntsd a kancsódba a kihűlt szirupodat, keverd hozzá a kifacsart citromlevet és add hozzá a maradék vizet. Ha úgy gondolod, nem elég édes adj hozzá még cukrot, ha pedig nem elég savanyú még facsarj bele citromot.
4. Adj hozzá jeget, ha azonnal fogyasztod és díszítsd például menta levéllel, levendulával. Szeletelj bele citromot vagy tűzd a pohár szélére.
Limonádé variációk:
1. Elkészítheted ugyanezt citrom helyett limeból, így nem limonadé lesz a neve, hanem limeade
2. Nagyon mutatós rózsaszín lesz a limonádéd, ha adsz hozzá 1 evőkanál Grenadine szirupot
3. Egy-két kanál áfonyaszörptől még fanyarabb lesz.
4. Ha fűszeres limonádét szeretnél, adj a tűzről levett cukorszirupodhoz kakukkfüvet és bazsalikomot. Várd meg amíg kihűl a szirup, csak ezután távolítsd el a fűszereket.