A receptet több próbálkozással kísérleteztem ki. A lisztet kivéve valamennyi alapanyag illeszkedik a paleo-étrendbe. A tönkölylisztet helyettesítheted kókuszliszttel, az ízélmény így más lesz. Egy próbát megér, döntsd el te magad, melyik a finomabb. Az elkészítése egyszerű és gyors, igazi vendégváró egészséges édesség.
(majdnem) paleo csokis muffin
Hozzávalók:
20 dkg tönkölybúza liszt
4 dkg holland kakaópor
10 dkg nyírfacukor
1 teáskanál szódabikarbóna
5 dkg kókuszzsír
2,5 dl mandula- vagy kókusztej
1 tojás
10 dkg csokoládé (min. 70 százalékos)
10 csepp vanília aroma
1 csipet só
Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra melegítsd elő. 12 darabos muffin sütőtálba tégy minden mélyedésbe papírformákat, vagy kend ki alaposan vajjal.
2. A száraz hozzávalókat – a lisztet, a kakaóport, a cukrot, a sót és a szódabikarbónát – keverd össze egy nagyobb tálban.
3. A kókuszzsírt olvaszd fel, majd habverővel kevergetve add hozzá lassan a tejet, a vanília aromát és a tojást. Alaposan keverd össze.
4. A száraz hozzávaló közepébe nyomj mélyedést, és lassan hozzáöntve a tejes keveréket keverd össze a masszát.
5. A csokoládét reszeld le vagy vágd apróbb darabokra, és öntsd hozzá a tésztához.
6. A tésztát oszd el a sütőtál tizenkét mélyedésében.
7. Süsd kb. 20-25 percig.
Melegen és hidegen is nagyon finom. Akár három napig is eltartható, ha addig valami csoda okán nem fogyna el.
BetonLiget-tipp: áfonyával, málnával dúsítva még különlegesebb ízhatást érhetsz el.
Köszönjük a hasznos javaslatot. 🙂
Ha a kakaóport karobporral helyettesítjük, akkor candida diéta alatt is fogyasztható! 🙂