Létezik egy álomszép kisváros Olaszország szívében, amelynek fagylaltmestere kétszer is megnyerte a Fagylaltozók Világbajnokságát.
A toszkán San Gimignano főterén található a Gelateria Dondoli nevű fagylaltozó, ahol Sergio mester a világ legfinomabb fagylaltjait főzi. A pici helyiségben nagy a forgalom, többen is megpróbálják a sort megkerülni. Mi kivárjuk, addig legalább van időnk kiszótározni/megfejteni az olasz elnevezéseket.
Kérünk egy gombóc pisztáciát és fahéjat, egy a másik tölcsérbe csokoládét, kókuszt és citromot. Nem olyan apró gombóckákat kapunk, amiket alig találunk a tölcsér alján, itt úgy megrakják a kanállal a fagylaltot, hogy a napsütésben nem győzzük minden oldalról lenyalni, nehogy lecsöppenjen. A fahéj érzéki, a pisztáciában a magok ropognak a fogunk alatt. A csokoládé selymes, a kókusz a trópusokat idézi, a citrom hűsítő. Sok helyen ettünk finomabbnál finomabb fagylaltot, de ez az élmény leírhatatlan. Ezért a fagylaltért érdemes egészen Toszkánáig utazni.
A fagylaltozóban a kínálat rendkívül széles, több mint hetven féle ízből választhatunk. A fagylaltok valódi gyümölcsöket, magvakat, magas kakaótartalmú csokoládét, madagaszkári vaníliát, mascarponét, tejszínt, friss tejet tartalmaznak. Sergio Dondoli fagylaltkészítő mester kínálatában olyan különlegességek is megtalálhatók, mint a levendulás áfonya, a rozmaringos málna, a gorgonzolás dió vagy a csípős csokis meggy.
Indulás előtt sorba állunk még egyszer. És most az sem érdekel, ha lefolyik a fagyi, érezni akarjuk a vanília, az eper és az ananász, körte ízét minél tovább.
Érdekesség:
A Gelateria Dondolit 2006-ban és 2008-ban választották a Gelato World Championship első helyezettjének, idén Riminiben a Fagylaltozók Világkupáját nyerte el.