Vannak ételek, amelyek amellett, hogy nagyon finomak még bőröd feszességére is vigyáznak. Mi az, amiből sokat kellene enned? Olvass tovább és máris megtudhatod!
1. Földieper
Egy csésze földieper a napi szükséges C-vitamin mennyiség másfélszeresét tartalmazza. A C-vitaminban gazdag ételek gátolják a ráncok idő előtti kialakulását, és megakadályozzák a korral járó bőrszárasságot.
2. Paradicsom
A paradicsom piros színét adó karotin segíti a bőr feszességének megtartását. A karotin a napégéstől is megvéd, ugyanis kutatások igazolják, hogy három hónapon át napi 2-3 paradicsom elfogyasztásával a bőr akár ötven százalékkal ellenállóbb lehet a káros UV-sugárzással szemben. A sárgarépa, a vörös grapefruit, a görögdinnye szintén karotint tartalmaz, hatása is hasonló, ugyanakkor a paradicsom víztartalma jóval magasabb, ezért járul hozzá a bőr feszességéhez.
3. Tofu
A tofu – és természetesen más szójakészítmények, mint a szójatej – izoflavonokban gazdag, ezzel segíti a bőr feszességéért felelős kollagén termelődését. Még a káros napsugárzással szemben is megvédi a kollagén idő előtti leépülésétől.
A tonhal Omega-3 zsírsavban gazdag hal, épp úgy, mint lazac és a szardínia. Az Omega-3-ról tudható, hogy hozzájárul a fiatalos külső megtartásához, mert erősíti a kollagén rostokat, de még a bőrrák kialakulásától is megvéd.
5. Kávé
A kávé egészségre vonatkozó hatásáról még mindig megoszlanak a vélemények, ugyanakkor kutatások támasztják alá, hogy napi egy „üresen” elfogyasztott kávé jelentősen csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát. A koffein tartalmú krémek a narancsbőr meggátolásához is hozzájárulnak.
6. Kakaó
Sokan azt tapasztalják, hogy a csokoládétól aknéi lesznek. Kutatások ugyanakkor azt igazolják, hogy semmilyen összefüggés nincs az aknék kialakulása és a csokoládéfogyasztás között. Sőt a 70 százalék feletti kakaótartalmú csokoládé kifejezetten pozitív hatást gyakorol a bőrre, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat. Napi egy kocka csokoládé hozzájárul a bőr szépségéhez.
7. Olívaolaj
A hidegen sajtolt, extra szűz olívaolaj antioxidánsokban gazdag, amely megakadályozza a szabadgyökök kialakulását. Ezek a káros vegyületek felelősek lehetnek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, de a szervezetben bárhol megtámadhatják az egészséges szöveteket, sejteket. Az olívaolajban megtalálható polifenolok szintén hozzájárulnak a bőr egészségéhez, és megóvják azt az idő előtti öregedéstől is.
Fotók: Pinterest
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: